Welcome, Guest. Please login or register.

Author Topic: Ελληνικά - Greek  (Read 64 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline okaynow

 • Nxter
 • **
 • Posts: 67
 • chopped in bits
  • View Profile
  • flakes - custom tees
Ελληνικά - Greek
« on: January 05, 2014, 03:27:09 AM »
This is the article by Opticalc, from this thread https://nextcoin.org/index.php/topic,104.0.html  translated in Greek.
===========================================================================================================================
Τί είναι το ΝΧΤ;

Το ΝΧΤ (προφέρεται Νέξτ) είναι ενα εναλλακτικό κρυπτο-συνάλλαγμα 2ης γενιάς. Μεχρι τώρα τα διάφορα εναλλακτικά νομίσματα που κυκλοφορούν διαφέρουν μόνο σε σημεία οπως οι αλγόριθμοι  κατατεμαχισμού (τα γνωστα hushes), ο χρόνος δημιούργίας των blocks, ο βαθμός δυσκολίας και ούτω καθεξής. Το ΝΧΤ φέρνει νεα δεδομένα στο παιχνίδι και το κάνει με διάφορους τρόπους. Ας δούμε τους πιο σημαντικούς.

1.΄   Δεν είναι ένα ακόμα εναλλάκτικό νόμισμα σαν το Litecoin, to Peercoin κλπ, τα οποια βασιζονται στον κώδικα του Bitcoin. Ο κώδικας του ΝΧΤ είναι ολοκαίνουριος και γραμμένος απο την αρχή.

2.   Είναι 100% proof of stake(PoS), σε αντίθεση με τους proof of work(PoW) μηχανισμούς στους οποίους βασίζεται η πλειονότητα των υπολοίπων νομισμάτων που κυκλοφορούν. Αυτό το στοιχείο ουσιαστικά αφαιρεί απο το ΝΧΤ ένα "κληρονομικό" πρόβλημα των Pow νομισμάτων. Η αδυναμία τους απέναντι σε επιθεσεις τυπου 51%, ή αλλα τρωτα σημεία των PoW ειναι πλεον παρελθόν. Και εκτος απο αυτο, το πρωτοκολλο του ΝΧΤ ειναι απίστευτα πράσινο και φιλικό προς το περιβάλλον αφου σαν PoS δεν εχει μεγαλες απαιτησεις σε ενεργεια για την παραγωγη των hushes.

3.   'Οταν θα βγεί σε κυκλοφορία τον Ιανουάριο του 2014 θα φέρει ενα ολοκαίνουριο χαρακτηριστικο, την Διαφανή Σφυρηλάτηση ή Transparent Forging. Αυτη θα επιτρέψει στο NXT να προσεγγισει τους ρυθμους συναλλαγων τύπου Visa/Mastercard. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένα κρύπτο-συνάλλαγμα που να μπορεί να κινηθεί σε αυτές τις κλίμακες, ομως πλέον με το ΝΧΤ ειναι δυνατο επειδή η διαφάνεια που περιέχει το πρωτόκολλο θα επιτρέπει στον κάθε χρήστη να εξακριβώσει που θα δημιουργηθει το επόμενο block, ωστε να στειλει τις συναλλαγες του σε εκείνο τον κόμβο. Αυτό επίσης θα επιτρέψει την απόδοση πρόσθετων αμοιβών για άμεσες συναλλαγες ή συναλλαγές προτεραιότητας. Ένα εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικο του Transparent Mining ειναι μια δικλειδα ασφαλειας του πρωτοκολλου, οπου προσωρινά αναστελεται η δυνατοτητα σφυρηλατησης σε κομβους που ειναι ετοιμοι να παραγουν νεα blocks, αλλα δε το κάνουν.
   
Όπως αναφέραμε νωρίτερα, η επίθεση 51% αντιμετωπίζεται απο to PoS. To Transparent Forging ειναι σχεδιασμένο για να αντέξει σε περίπτωση οπου μια πλειοψηφεία 90% προσπαθήσει να χαραξει ενα νεο fork. 'Ετσι, αν ένας κόμβος κατέχει το 90% των νομισματων και δεν δημιουργησει το νεο block οταν πρεπει, το σύστημα, για την ασφάλεια του δικτύου, θα μειώσει την ικανότητα σφυρηλατησης του σε μηδέν προσωρινά, για να αποτρέψει τη δημιουργία ενος νέου fork.

4.   Παρέχει ενσωματωμένη υποστήριξη για πρόσθετα χαρακτηριστικά, όπως αποκεντρωμένες peer-to-peer συναλλαγές, colored coins, μυνήματα/συνομιλία, αποκεντρωμένη DNS και επιλογές για στιγμιαίες συναλλαγες. Θα περιγραψουμε τις προχωρημενες αυτες δυνατοτητες αργοτερα σε αυτο το αρθρο.

5.   Ανακοινώθηκε μήνες πρίν, σε αντίθεση με μερίκες ώρες όπως τα περισσότερα νομίσματα. Οι 71 ενδιαφερόμενοι ειναι υπέυθυνοι για την διανομή του ενος δισεκατομμυριου νομισμάτων NXT τα οποια δημιουργηθηκαν απο το αρχικο block(το genesis block) μεσω μιας εισαγωγης bitcoin σε αυτο(τα οποια δωρηθηκαν απο τους ιδιους, 21BTC συνολικα). Αυτο ειναι αναγκαίο για τη λειτουργία του συγκεκριμενου PoS συστήματος και η διανομή είναι πλέον σε εξέλιξη. Το ΝΧΤ είναι καταχωρημένο στο http://coinmarketcap.com/ και κόσμος συναλλάσσεται με αυτό ένας προς έναν, σε φορουμ οπως και στο προσωρινο (κεντρικο) χρηματιστηριο http://www.dgex.com.


Αποκεντρωμένες Συναλλαγες.
Ας δουμε το πρώτο χαρακτηριστικό του, ενα αποκεντρωμένο χρηματιστήριο. Πως ανταλλασσει κανείς τα νομίσματα σήμερα; Πρέπει να ανοίξει ένα λογαριασμό σε μια κεντρική πλατφορμα συναλλαγών οπως τα Cryptsy/BTC-e/Bter και άλλα, να μεταφέρει τα νομίσματα του και να πληρώσει τις συναλλαγες. Αυτο δημιουργει την εξης ανησυχια η οποια δεν εχει ακομη αντιμετωπισθει: Το συναλλακτηριο μπορει να εξαφανιστει με ολες τις καταθέσεις. Αυτό έχει ήδη συμβεί οταν το Sheep Marketplace εξαφανιστηκε με 96.000 BTC, πράγμα το οποίο χαρακτηρίστηκε ως ή μεγαλύτερη κλοπή στην ιστορία. Οι προγραμματιστες του NXT(o BCNxt και η ομαδα του) ετοίμαζουν ένα peer-to-peer χρηματιστήριο μεσα στο λογισμικό το οποιο θα επιτρεπει το αποκεντρωμενο εμποριο, κατι που θα εξαφανισει την αναγκη ενος χρηματιστηριου συναλλαγων.  Θα εξαλείψει τις εμπορικές αμοιβές! Προφανώς αυτό θα είναι εξίσου ασφαλές και ανώνυμο οσο είναι οι σύγχρονες συναλλαγες με bitcoin.

Άλλες Αποκεντρωμένες υπηρεσίες.
Ας μην σταματήσουμε εδω. Αν μπορεί κανείς να έχει ενα χρηματιστήριο βασισμένο στο peer-to-peer μοντέλο επικοινωνίας, τότε τι άλλο είναι δυνατό? Φαίνεται πως αρκετά μπορούν να γίνουν: Οι προγραμματιστές έχουν στα σκαριά ένα αποκεντρωμένο σύστημα DNS το οποίο μπορεί να ανταγωνιστεί το namecoin. Επίσης μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον μυνηματα και συνομιλια τα οποια οπως και οι συναλλαγες peer-to-peer είναι απολύτως ασφαλής και ανώνυμες. Σκεφτείτε τι επιτρέπει αυτο: Απολυτως ανωνυμες ιστοσελιδες και ανώνυμες πληρωμές να συμπληρωνονται απο ενα ανώνυμο συστημα υποστήριξης μεσω συνομιλιας ή μυνημάτων, ολο 100% ασφαλές, κρυπτογραφημένο και μη αναστρέψιμο.

Μαρκαρισμένα Νομίσματα
Το NXT παρέχει μια ακόμη δυνατότητα: Μαρκαρισμένα Νομίσματα. Η κατανόηση αυτής της δυνατότητας απαιτεί μια σχετικά καλή εικόνα γύρω απο τις συναλλαγες με bitcoin, πράγμα που οι περισσότεροι δεν έχουν. Με το bitcoin, η διεύθυνση hash κάθε συναλλαγής βασίζεται σε μια προηγούμενη διεύθυνση, αυτή που αρχικά έλαβε το νόμισμα πρίν το προωθήσει σε εμάς. Μέσω λοιπόν της κίνησης του καθε νομίσματος στη blockchain, οι συναλλαγές στις οποίες συμμετείχε κάθε bitcoin μπορούν να ανιχνευθούν μια προς μια μέχρι την αρχική διεύθυνση που
έβαλε το νόμισμα σε κυκλοφορία.

Να σημειώσουμε εδω οτι αυτή η ανίχνευση δεν αφορά το φυσικό πρόσωπο-ιδιοκτήτη του λογαριασμού, αλλά το νόμισμα ή τα τμήματα εκείνα του νομίσματος που συμμετείχαν σε μια συναλλαγή. Αφού λοιπόν το πρωτόκολλο έχει αυτή τη δυνατότητα, αν μπορούσαμε να την επεκτείνουμε έτσι ώστε να επιτράπει σε ένα άτομο να ορίσει ή να "μαρκάρει" ένα συγκεκριμένο νόμισμα, τότε μπορούμε να γεφυρώσουμε κατα μια έννοια το εικονικό κρυπτο-νόμισμα μας με τον πραγματικό φυσικό κόσμο γύρω μας.

Αυτό σημαίνει οτι ένα νόμισμα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντιπροσωπεύσει μια πραγματική οντότητα ή αξία. Ιδιοκτησία, μετοχές, ομόλογα ή οποιαδήποτε έννοια η οποία μπορεί να αναγνωριστεί με συγκεκριμένο μετρήσιμο τρόπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Αυτού του είδους η επέκταση πρωτοκόλλου ήδη κωδικοποιειται στο NXT, για να επιτρέψει αυτου του είδους χρήση για τα "μαρκαρισμένα" νομίσματα.

Πράσινη Ενέργεια.
Ας μιλήσουμε για τον "Proof of Stake" αλγόριθμο, και την Πράσινη Ενέργεια. Ο καθένας γνωρίζει πως το bitcoin βασίζεται σε ενα "Proof of Work" αλγόριθμο. Αυτό σημαίνει οτι υπάρχουν χιλιάδες miners σε ολο τον κόσμο, οι οποίοι καταβροχθίζουν χιλιάδες κιλοβατώρες ενέργειας κάθε μέρα για να λύσουν τα hashes και να επιβεβαιώσουν την κάθε συναλλαγή. Σε ευθεία αντίφαση, τα "Proof of Stake" δεν έχουν αυτή την
ανάγκη, καθώς δε χρειάζεται κάποιου είδους "εξόρυξη" ή "mining": Έχει σημασία να αντιληφθεί κανείς πως σε αντίθεση με το bitcoin, ολα τα NXT που θα παράχθουν έχουν ήδη δημιουργηθεί, οπότε οι λογαριασμοί των πελατών εργάζονται για τις αμοιβές των συναλλαγών. Η κοινη συναινεση της κοινότητας είναι να αναφέρεται σε αυτή τη διαδίκασία ως "σμίλευση"(forging) αντί για "εξόρυξη"(mining). Αφού το forging μπορει να γίνει με ενα πορτοφόλι το οποίο τρέχει στη CPU, τότε αυτόματα έχει πολύ μικρότερες ανάγκες σε ενέργεια και αυτό με τη σειρά του κάνει το NXT πολύ πιο αποδοτικό, πράσινο και φιλικό προς το περιβάλλον απο κάθε αλλο νόμισμα.

Λεπτομέρειες γύρω απο το "Proof of Stake"
Τώρα, για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του "PoS" απο το NXT. Ειναι εξαιρετικά απλο: Οι αμοιβές συναλλαγών διανέμονται ανάλογικα σε ολους τους χρήστες με βάση το συνολικό ποσό NXT που έχει ο κάθε πελάτης. (υποθέτωντας οτι ο λογαριασμός ειναι ανοικτός, δηλαδή τον έχουμε ξεκλειδώσει και τρέχει). 'Ετσι, αν ένας λογαριασμός έχει ενα εκατομμύριο NXT, τοτε ο συγκέκριμενος λογαριασμός έχει 1/1000 πιθανότητες να λάβει τις αμοιβές για οποιαδήποτε συναλλαγή πραγματοποιηθεί.

Οι πράξεις για να το δουμε αυτο σε εφαρμογή είναι οι εξης: 1 εκατομμυριο(στο λογαριασμο) διαιρείται με το 1 δισεκατομμυριο NXT (που έχουν δημιουργηθει) και μας δινει το αποτέλεσμα 1000, ή πιθανότητα μια στις χίλιες σε καθε καινούριο μπλόκ, καθε λεπτο.

Σημειώσεις γύρω απο το ΝΧΤ
Το ΝΧΤ είναι ένα "εγκεφαλικό" πορτοφόλι. Αυτό σημαίνει οτι ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να χρησιμοποιηθεί ένας μεγάλος και ΑΠΟΛΥΤΑ ασφαλής κωδικός.
(100 χαρακτήρες είναι το όριο,και μπορούν να χρησιμοποιηθούν γράμματα, αριθμοί καθώς και ειδικοί χαρακτήρες.) Εξαντλήστε το.

'Οπως προαναφέρθηκε, για να συλλεχθούν (forging) οι αμοιβές συναλλαγών, το λογισμικο (client) πρέπει να τρέχει και ο λογαριασμός μας να πρέπει να είναι ξεκλείδωτος στον υπολογιστή μας. Αφού ξεκλειδώσουμε το λογαριασμό, μπορούμε να κλείσουμε το browser μας.

Το λογισμικό αυτή τη στγμή βασίζεται στη java και είναι κλειστό. Ωστόσω, τμήματα του κώδικα είναι διαθέσιμα για αξιολόγηση, μετα απο επικοινωνία με την ομάδα προγραμματιστών, αλλά ο πλήρης κώδικας δε θα δημοσιευθεί, μέχρι την επίσημη κυκλοφορία τον Ιανουάριο του 2014.

Πολλοί αναφέρονται στο ΝΧΤ ως 100% pre-mined, όμως αυτός ο χαρακτηρισμός είναι ανακριβής για τουλάχιστον 2 λόγους, αφού πρώτον δεν υπάρχει καθόλου mining,  και δεύτερον η ιδια η PoS λειτουργία εξαρτάται απο την προ-διανομή των νομισμάτων.
« Last Edit: January 10, 2014, 08:45:05 PM by okaynow »
Anonymously Trade NXT/BTC at bter.com
take 10% discount on ALL YOUR TRADING FEES FOR 6 MONTHS with my ref link: https://bter.com/signup/131721

Offline okaynow

 • Nxter
 • **
 • Posts: 67
 • chopped in bits
  • View Profile
  • flakes - custom tees
Re: Ελληνικά - Greek
« Reply #1 on: February 05, 2014, 03:55:32 PM »
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΝΧΤ ΣΕ WINDOWS

Τελευταία Έκδοση
-----------------------
Σημείωση: Προτού ξεκινήσετε την αναβάθμιση του λογισμικού, βεβαιωθείτε οτι έχετε κάνει backup
των αρχείων blocks.nxt & transactions.nxt!
Εάν για κάποιο λόγο δεν έχετε δημιουργήσει αντίγραφο
ασφαλείας ή τα αρχεία σας έχουν διαβρωθεί, μη πανικοβαλλεστε. Απλά κατεβάστε τα τελευταία ανανεωμένα
αρχεία απο εδώ: nxt-files-2014-01-17.zip (22,7 MB) *2014-01-17*

ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: μπορείτε ανα πάσα στιγμή να ελέγχετε ποια είναι η πιο πρόσφατη έκδοση και το SHA της εδω:
https://localhost:7875/nxt?requestType=getAliasURI&alias=nrsversion

Λήψη : http://download.nxtcrypto.org/nxt-client-0.5.11.zip
Sha256 checksum: 2157335852e7b5013229f5b73f5f156b1b72a116f8625fc73d4de80a0f7ffa11
Για να επιβεβαιώσετε το κλειδί SHA ακολουθήστε τις οδηγίες εδω: https://forums.nxtcrypto.org/viewtopic.php?f=15&t=268&p=887&style=3&style=3&style=1&style=1#p887

ΛΗΨΕΙΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ
http://download.nxtcrypto.org/
-----------------------------
Οδηγίες:
Σημείωση:
Χρειάζεστε το Java Runtime Environment (32bit/x86) στον υπολογιστή σας
http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jre7-downloads-1880261.html

1.  Κατέβαστε την τελευταία έκδοση (λινκ παραπάνω)

2.  Αποσυμπιέστε το φάκελο με το 7ζιπ

2.1 Για μια σταθερή blockchain, πλοηγηθήτε στη θέση NXT FOLDER/WEBAPPS/ROOT/webinf.xml
    sτη σειρά 41 θα βρείτε μόνο 2 ΙΡ, κάτω απο την τιμή "wellKnownPeers". Προσθέστε μερικούς σταθερούς κόμβους ακόμα αντιγράφοντας απο την παρακάτω λίστα:
Code: [Select]
146.185.129.54; 162.243.117.63; 162.243.140.133; 162.243.143.15; 162.243.213.115; 162.243.214.183; 162.243.214.68; 162.243.216.55; 173.214.190.135; 192.241.155.44; 37.209.120.192; 46.165.208.107:32151; 46.19.137.116; 78.46.63.221; 84.112.39.24; 87.230.14.1; 88.198.142.92; 95.85.22.142; 95.85.46.164; 95.85.46.233; 95.85.46.249; node11.nxtbase.com; node16.nxtbase.com; scum2.bounceme.net; scum4.bounceme.net; scum5.bounceme.net; scum6.bounceme.net; vps1.nxtcrypto.org; vps2.nxtcrypto.org; vps3.nxtcrypto.org; vps4.nxtcrypto.org; vps5.nxtcrypto.org;
3.  Μεταφερθείτε στον αποσυμπιεσμένο φάκελο ΝΧΤ και δημιουργήστε ενα αρχείο κειμένου
    (Δεξί κλικ > Νέο > Αρχείο Κειμένου)

4.   Ανοίξτε το νέο φάκελο με το Notepad++ και αντιγράψτε εκεί την παρακάτω εντολή

   
Code: [Select]
"C:\Program Files (x86)\Java\jre7\bin\java.exe" -jar start.jar   Σε περίπτωση που η Java δεν είναι εγκατεστημένη σε αυτή τη θέση, ψάξτε για το αρχείο Java.exe και χρησιμοποιήστε τη σωστή θέση. Σωστε αυτο το φάκελο ως start.bat

5.  Διπλό κλικ στον φάκελο start.bat για εκκίνηση του λογισμικού. Θα δείτε αυτό:

6.  Χρησιμοποιώντας το Firefox ανοίξτε τη σελίδα https://localhost:7875 και αποδεχθείτε το "untrusted" πιστοποιητικό SSL

7.  Για να ανοίξετε δικό σας λογαριασμό, κάντε κλικ στο εικονίδιο με το λουκέτο, επάνω αριστερά

8.  Τωρα, λιγη προσοχή γιατι προκειται για το πιο σημαντικο βήμα. Επιλέξτε εναν μυστικό κωδικο, με τον οποίο θα έχετε πρόσβαση στο λογαριασμό, και σημειώστε τον αμέσως κάπου(κατα προτίμηση σε ένα χαρτί) . Ο κωδικος που θα επιλέξετε ΕΙΝΑΙ ο λογαριασμός σας, οπότε δημιουργήστε ένα κωδικό με τουλάχιστον 70 χαρακτήρες (συνδιάστε κεφαλαία & πεζά γράμματα, αριθμούς και ειδικούς  χαρακτήρες).
ΠΟΤΕ μη χρησιμοποιήσετε ένα κωδικό που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος - θα χάσετε τα νομίσματα σας!
Σημείωση: Οποιοσδήποτε χρησιμοποιήσει τον κωδικό σας, έχει πρόσβαση στο λογαριασμό σας!

9.  Αφού έχετε ξεκλειδώσει το λογισμικό με τον μυστικό κωδικό σας, το λογισμικό μπαίνει σε λειτουργία και αρχίζει τη δουλειά, τη λεγόμενη σμίλευση - στο bitcoin αυτή η διαδικασία    αναφέρεται ώς "εξόρυξη". Κρατήστε αυτή τη σελίδα ανοικτή και βεβαιωθείτε οτι το λογισμικό έχει συγχρονιστεί με το δίκτυο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει λίγα λεπτά. Οταν αυτό ολοκληρωθεί θα πρέπει να βλέπετε το τελευταίο block στη λίστα "Recent Blocks" να έχει χρόνο ίδιο με το χρόνο συστήματος +/- μερικά δευτερόλεπτα. Πλέον μπορείτε να κλείσετε το παράθυρο και να συνεχίσετε την ημέρα σας, τα ΝΧΤ σας είναι σε λειτουργία!

10. Μια επισκόπηση του λογαριασμού σας μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του BlockExplorer: http://87.230.14.1/nxt/nxt.cgi?action=10

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
- Χρησιμοποιήστε κωδικο με 70+ χαρακτήρες και μή τον χάσετε ποτέ! Εάν χαθεί ο κωδικός ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ
ΠΡΟΣΒΑΣΗ στο λογαριασμό !!
- Χρησιμοποιήστε το ΝΧΤ αποκλειστικά σε δικό σας υπολογιστή και ποτέ σε VPS.
- Το ΝΧΤ χρησιμοποιεί τη θύρα 7874(TCP). Αυτή είναι η μόνη θύρα που χρειάζεται να είναι ανοικτή.
- Το ΝΧΤ επίσης χρησιμοποιεί τη θύρα 7875 για το GUI και τη θύρα 7876 για ΑΡΙ. Καλό θα είναι
να κλείσετε αυτές τις θύρες απο το ρούτερ σας για την αποφυγή πρόσβασης απο έξω.

Επισης:
Αν το λογισμικό δημιουργεί σφάλματα, κλέιστε το πρόγραμμα και πηγαίνετε στο Your_NXT_folder >
WEBAPPS > ROOT > WEBINF > web.xml και ανοίξτε το αρχείο web.xml στο Notepad++. Στη σειρά 26
τοποθετήστε την IP σας, σώστε το αρχείο και επανεκκινήστε το πρόγραμμα.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Το παρόν αρθρο είναι συλλογή και μετάφραση απο διάφορα ποστς απο τα τρια βασικα φόρουμ του νομίσματος.
Αν σας περισσευει, κεράστε κανενα εσπρεσσακι εδω 18393438669597853774

« Last Edit: February 05, 2014, 04:01:25 PM by okaynow »
Anonymously Trade NXT/BTC at bter.com
take 10% discount on ALL YOUR TRADING FEES FOR 6 MONTHS with my ref link: https://bter.com/signup/131721